Hangita
Hangita

Hangita

Mirandolina, o hangita frumoasa si isteata este in atentia unui marchiz sarac si vanitos, a unui conte bogat si darnic si a unui cavaler misogin care, cu toate ca declara ca nu se va lasa prins in mrejele vreunei femei, cedeaza in fata hangitei.


 

Fara îndoiala, este vorba de o comedie italiana a secolului al XVIII-lea. Desi este curtata de contele D’Albafiorita si de marchizul di Forlipopoli, atentia Mirandolinei este atrasa de cavalerul di Ripafratta.

Dar, cu siguranta, dragostea si viclenia femeilor nu s-a schimbat in ultimele doua secole, drept urmare pare aproape imposibil sa sa nu apreciem aceasta piesa atemporala, privind-o pur si simplu ca pe o comedie de situatie si de caracter.

Hangita satirizeaza ridicolul de comportament si de moravuri al lumii aristocrate, elogiind calitatile morale ale oamenilor din popor, harnicia, cinstea si bunul-simt care-i caracterizeaza. Eroina acestei comedii se descurca cu istetime intr-un hatis de intrigi si se amuza cu nedisimulata placere de farsele pe care le joaca unor pretendenti neaveniti.

Despre “Hangita”, Carlo Goldoni scria in “Memoriile”: “fara a o citi n-ai crede ca planurile, demersurile si triumful Mirandolinei pot izbandi intr-un rastimp de douazeci si patru de ore. Am fost poate lingusit în Italia, dar toti m-au încredintat ca nu scrisesem pana atunci nimic mai firesc si mai bine condus si ca actiunea piesei e completa si sustinuta in chip desavarsit”

(Sursa text: yuppy.ro)

 

Mai jos gasiti fotografiile realizate de mine la piesa Hangita interpretata de Trupa de Teatru Moft Ploiesti unde replici sclipitoare si spontane, perle de umor autentic te incanta in fiecare secunda, la peste 200 de ani de la scrierea piesei.

[nggallery id=22]

2 Comments

  1. Pingback: Colivia cu iluzii

  2. Pingback: Diana – portret in iarna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *