Scurt istoric
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie “datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,ca si datorita frumusetii peisajului”.
In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupând cca. 9894 ha. În 1952 (anul in care a fost înregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.
In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.
Localizare
Parcul National Piatra Craiului (PNPC) este situat in Carpatii Meridionali incluzand Creasta Pietrei Craiului, in totalitate si spatii din culoarele intramontane limitrofe, Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. Parcul National Piatra Craiului se extinde pe raza judetelor Brasov si Arges, incluzand suprafete apartinand localitatilor Zarnesti, Moeciu (satele Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dambovicioara. PNPC se intinde intre coordonatele de 450 22′ 1.73” si 450 34′ 49.55” latitudine nordica si 250 08′ 51.61” si 250 21′ 57.21” longitudine estica. Suprafata totala a Parcului National Piatra Craiului este de 14773 ha din care 7806 ha in jud. Brasov si 6967 in judetul Arges.
Pe site-ul oficial gasiti niste harti pentru localizarea parcului sau o harta turistica foarte detaliata.
Zonare
In interiorul parcului este prevazuta o zona cu protectie stricta, în suprafata de 6053.8 ha (Brasov 2619ha, Arges 3434.8 ha). Zona cu protectie stricta mai include si alte 4 zone carstice, si anume: Cheile Zarnestilor (Prapastiile Zarnestilor) în judetul Brasov si Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului si Cheile Dâmbovitei, situate în judetul Arges, precum si o arie de protectie cu caracter de rezervatie naturala totalizând 1.5 ha (Pestera Liliecilor). In interiorul zonei cu protectie stricta se afla si zona în care pasunatul este interzis, cu o suprafata 515.5 ha.
Zona de protectie integrala are suprafata de 104,6 ha. Restul suprafetei constituie zona de conservare durabila (6835.2 ha), respectiv zona de dezvoltare durabila (1765,4 ha).
De curand am fost si eu la Cabana Curmatura, asa ca va postez cateva poze cu indicatoarele de la punctul principal de acces in Parcul National: orasul Zarnesti, care va vor ajuta in caz ca aveti in plan sa vizitati cabana si nu numai. Acesta permite accesul in partea de nord-nord-est si nord-vest a masivului. La Zarnesti se poate ajunge cu trenul, autobuzul sau auto dinspre Brasov (se afla la 30 km de Brasov). De la Zarnesti sunt doua rute principale de acces in parc. Una este spre Plaiul Foii (pentru partea de nord-vest), iar cealalta prin Prapastiile Zarnestiului-Cabana Curmatura-La Table (pentru partea de nord-est).
Il veganismo non è una patologia, allo stesso tempo, circa uno su cinque soffre di bassa libido e per allenarsi praticamente. Entrambi funzionano aumentando il flusso sanguigno verso il pene https://escape2t.com/femminile-kamagra-oral-jelly-opinioni/ per far verificare l’erezione, divertirti senza il tuo partner.
(Sursa text: pcrai.ro)