Deasupra Rasnovului …
Deasupra Rasnovului …

Deasupra Rasnovului …

Aflat in partea sud vestica a Tarii Barsei (Depresiunea Barsei) la poalele muntilor Bucegi si la capatul Nordic al culoarului (trecatorii) Rucar-Bran si Cheia-Predeal, orasul Rasnov pastreaza de peste veacuri acelasi iz istoric al unui burg prosper. Acesta a avut mai multe denumiri in trecut: Rajnov, Ruja, Ruje (in dialectul sasesc Risenau, Rusna, Rizna, Ruzna, in germana Rosenau, in traducere “Poiana Rozelor”, in maghiara Barcarozsnyó, Rozsnyó) este un oras din judetul Brasov, Transilvania.

Istoria Rasnovului incepe cu mai bine de 2000 de ani in urma atunci cand pe teritoriul localitatii traiau dacii cumidavensi. Numele antic al Rasnovului este “Komidava”, latinizat toponimul devenind “Cumidava“, iar sub aceasta forma apare pentru prima oara mentionat pe un monument din piatra din timpul imparatului Alexander Severus.

priveliste-rasnovului-01

In perioada 1211 – 1225, Tara Barsei a fost stapanita de Ordinul Sfintei Fecioare Maria a germanilor (ordinul teuton). Se pare ca primii colonisti sasi la Rasnov provin de pe malul stang al Rinului, din “Rosenau”, o asezare aflata in posesia ordinului cruciat. Astfel, denumirea germana “Rosenau”, Valea Trandafirilor, poate fi o amintire a originii primilor colonisti germani. De altfel, inca din Evul Mediu, trandafirul a fost ales emblema asezarii.

Prima atestare documentara a Rasnovului apare in anul 1331 sub numele de “Rosnou”, intr-un act emis de cancelaria regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, care se refera la locul de origine al nobilului Nicolaus Magnus. In cronicile si documentele ulterioare mai apare sub denumirile de “Rosnow” (1343), “Rasnow”(1377), “Rosinov”(1377), “Villa Rosarum”(1388), “Rosenau”, “Rajnov”, iar in evul mediu si epoca moderna este mentionat ca facand parte printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377.

Hotaratoare pentru istoria Rasnovului a fost dependenta sa de comertul desfasurat pe drumul Branului, cea mai importanta legatura transcarpatica medievala. Astfel, Brasovul a devenit cel mai important oras transilvanean medieval tocmai datorita pozitiei sale avantajoase, in imediata apropriere a trecatorii. Dupa Brasov, Rasnovul a fost cea mai importanta asezare medievala din Tara Barsei, fiind inzestrat de catre regalitatea maghiara inca din secolul al XV-lea cu rangul de “targ”. La dezvoltarea sa economica a contribuit atat statutul de “ comunitate libera”, privilegiul acordat colonistilor sasi de regalitatea maghiara, cat si de relatiile economice apropriate ale rasnovenilor cu domnitorii Tarii Romanesti.

In anul 1427, “Rosenau” a fost vizitat de catre Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, care le acorda rasnovenilor dreptul de a tine targ. Privilegiul regal era o confirmare a infloririi economice a Rasnovului. Locuitorii sai erau agricultori, negustori. Cele mai cunoscute si bogate bresle rasnovene erau bresla lemnarilor si bresla tesatorilor. Insa un mestesug deosebit ce a cunoscut o inflorire remarcabila in Rasnov a fost fabricarea sticlei, atestat documentar inca din 1526.

La sfarsitul secolului al XV- lea s-a format Universitatea Saseasca (Universitas Saxonum), un organism care isi extindea competenta asupra tuturor locuitorilor sasi de pe pamantul regal. Rasnovul face parte din Districtul Brasov.

Comunitatea romaneasca din Rasnov era deosebit de puternica si bogata, o dovada fiind si construirea bisericii de piatra inca din anul 1384. Romanii rasnoveni detineau in Tara Romaneasca proprietati, printre care si Muntele Baiul. In 1601, intarind privilegiul de proprietate al muntelui mentionat, Mihai Viteazul numeste Rasnovul “orasul domniei mele”.

Asa cum aprecia un calator in 1906, Rasnovul devine, la inceputul secolului XX, o “bucata de oras”: biserici renovate, scoli moderne, hotel comunal, scoala de inot, promenada. In 1891 intra in exploatare o cale ferata pe ruta Brasov – Rasnov- Zarnesti ?i in 1911 la Rasnov se da in exploatare prima uzina electrica din Tara Barsei.

Dupa primul razboi mondial, cadrul geografic favorabil ofera Rasnovului o noua oportunitate economica: turismul. Statutul de statiune climatica a fost primit de comuna politica Rasnov in martie 1929.

In perioada comunismului, pentru Rasnov optiunea autoritatilor a fost industrializarea (“Fabrica de Scule Rasnov” era denumita de propaganda “sculerul-sef al industriei constructoare de masini din Romania”winking. Statul roman a creat cartiere de locuinte pentru cei veniti sa ocupe locurile de munca ?i, astfel, comuna Rasnov a devenit oras.

Datorita asezarii strategice si a posibilitatii de coabitare a unor comunitati etnice diferite, romanii si sasii si implicit asupra tipologiei constructiilor monumentelor de arhitectura, trebuie subliniate doua caracteristici care reflecta valoarea socio-istorica a monumentelor regasite in arealul de locuire a comunitatii rasnovene:

a) continuitatea de locuire atestata de izvoarele arheologice inca din perioada dacica continuand cu cea romana cu o intrerupere in perioada migratiilor, apoi prezenta pe tot parcursul evului mediu incepand cu secolul al XIV-lea.

b) frecventa imprumuturilor din arhitectura tipic saseasca regasite in monumentele reprezentative ale comunitatii romanesti, cum ar fi Biserica si Cetatea Taraneasca.

(Sursa informatii: primariarasnov.ro)

Cateva poze cu orasul Rasnov, pe care le-am facut din Cetatea Rasnovului:

priveliste-rasnovului-01

priveliste-rasnovului-02

priveliste-rasnovului-03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *