Rucar este o comuna si o localitate pe valea Dambovitei, situata in partea de nord-est a judetului Arges. Comuna este alcatuita din doua sate: Satic pe valea Dambovitei si Rucar situat la confluenta dintre Rausor si Dambovita.
Se invecineaza cu judetul Brasov la nord, cu comuna Nucsoara, comuna Leresti si cu comuna Valea Mare-Pravat la vest, cu comuna Dragoslavele la sud iar cu comuna Dambovicioara la est.
Comuna Rucar este situata la contactul a cinci unitati de relief, Muntii Iezer-Papusa, Muntii Fagaras, Muntii Piatra Craiului, Muntii Leaota si Culoarul Bran – Rucar – Dragoslavele. La contactul dintre culmile vestice ale Muntilor Iezer – Papusa si Culoarul Bran – Rucar – Dragoslavele s-a dezvoltat, depresiunea tectono eroziva Rucar, care este strabatuta de Rausor si afluentii sai, si de Roghina.
Clima zonei Rucar este temperat continentala, cu ierni moderate fata de culmile montane si veri calduroase (dar nu caniculare, cu o medie de 20°C), toamne lungi, calde si uscate si o temperatura medie anuala de 7°C.
Pasul Rucar – Bran, veche poarta de legatura intre Transilvania si Muntenia, este mentionata in scrierile vremurilor inca din perioada geto-dacica. Zona istorica cu multe obiceiuri si traditii este unul dintre cele mai frumoase locuri din tara indiferent de anotimp.
Masivul Piatra Craiului (germana Königstein), cunoscut adeseori ca Muntii Piatra Craiului, doar Piatra Craiului sau numai Crai, este un lant muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpatilor Orientali, dar care apartine lantului Carpatilor Meridionali, gasindu-se in nord-estul acestora.
Tinutul Rucarului, este un izvor nesecat de istorie, etnografie traditii si obiceiuri, una dintre cele mai frumoase si pitoresti zone turistice din tara, fascinand privitorul cu peisajele lui mirifice.
Rucar, zona turistica cu o flora si o fauna deosebit de bogate, se afla la o altitudine de circa 650 de metri, iar aerul, linistea, frumusetea peisajelor inconjuratoare si traditiile acestor locuri fac din acesta o destinatie de vacanta ideala pentru odihna si relaxare.
Zona este bogata in produse naturale obtinute mai ales din oierit si cresterea vacilor de lapte. Este recunoscut celebrul cas afumat si cascaval Rucar (care este marca inregistrata).
Atat in aceasta localitate cat si in toata zona s-a dezvoltat sistemul de turism rural (agroturism), care ofera celor interesati, pe langa frumusetea locurilor si mancarurile traditionale, caldura deosebita a oamenilor din aceste locuri.
Locurile sunt incarcate de istorie si legenda, fiind povestite aventuri prin partea locurilor inca din timpurile dacilor. Totusi, ca documentare istorica, Rucar este o veche asezare de mosneni impamanteniti aici de catre Mihai Viteazul (in jurul anului 1600). Legenda spune ca Negru-Voda i-a asezat aici pe cei care, fugiti din calea tatarilor, i s-au alaturat in lupta.
Pentru cei care vor sa viziteze aceste locuri mirifice, mai jos gasiti harta comunei Rucar:
(Sursa informare: Wikipedia.ro si Rucar.ro)
Cateva poze facute de mine intr-o dimineata racoroasa, pe un deal de langa Rucar:
Va multumesc pentru utilizarea hartii, al carei autor sunt. Ea este publicata si in ghidul turistic: Rucar si Dambivicioara, ghid turistic de buzunar, ed. Trnasversal Targoviste, 2009.
Cu plăcere!