Deoarece iarna aceasta am avut zapada din belsug, m-am gandit sa postez un tutorial din care sa aflati cateva sfaturi si trucuri pentru a realiza niste fotografii reusite. Iarna este un anotimp superb, cu subiecte generoase si fotogenice, oferind oportunitati multiple. Uneori puteti avea batai de cap si, de aceea, este necesar sa aveti cunostinte minime ale caracteristicilor fotografiei pe timp rece si ale dificultatilor care pot aparea. De exemplu, fotografiile vor iesi subexpuse daca nu cunoasteti anumite reguli. Frigul, zapada, ninsoarea, burnita, viscolul, variatiile de temperatura si condensul pot dauna aparaturii foto si, de aceea, fotografia de iarna presupune o abordare diferita fata de fotografia uzuala. In acest articol veti gasi principiile fotografiei de iarna, precum si cateva sfaturi si trucuri pentru imagini reusite.
Setarea expunerii
Cea mai mare problema in cazul fotografiei de iarna o reprezinta faptul ca sistemul de masurare a expunerii este “pacalit” de cantitatea mare de lumina din cadrele pline de zapada. De obicei, sistemul de masurare citeste zapada ca fiind un anumit ton de gri (18% de cele mai multe ori) si astfel albul din fotografii va iesi gri.
Pentru a evita acest inconvenient, expunerea trebuie compensata cu +1 sau +2 stopuri. O alta solutie, care insa nu la indemana tuturor, o reprezinta setarea expunerii cu ajutorul unui card gri. In concluzie, NU folositi modul “Auto” al expunerii deoarece sunt sanse mari ca atunci cand fotografiati un cadru cu multa zapada sa nu obtineti o expunere corecta. Puteti supraexpune manual cu +1, +2 sau chiar mai multe stopuri, in functie de situatie. Pentru a sti care setare este mai corecta, faceti cateva fotografii cu compensare diferita a expunerii. O recomandare ar fi sa folositi si modul braketing pentru a evita erorile de expunere.
Pana acum lucrurile au fost simple, insa situatia se complica cand vreti sa fotografiati un subiect care se afla in zapada. Daca supraexpunem asa cum am zis mai sus, vom obtine o zapada mai alba, insa vom supraexpune si subiectul fotografiat. Acum trebuie sa va decideti ce este mai importat de surprins in acel cadru: subiectul pozat sau peisajul cu zapada. Daca vreti sa faceti un portret, trebuie sa expuneti astfel incat sa se obtina tonurile naturale ale fetei subiectului fotografiat. In acest caz, nu se mai aplica regula de mai sus a supraexpunerii pentru zapada. Daca subiectul pe care vreti sa il fotografiati se deplaseaza rapid (pe schi, placa sau sanie) si nu reusiti sa masurati expunerea pe acesta, puteti sa faceti acest lucru (masurarea expunerii) pe propria dvs. piele (pe mana, fara manusi) si apoi sa pastrati setarile pentru fotografia propriu-zisa. Trebuie sa tineti cont de doua aspecte pentru a obtine fotografii reusite cand faceti masurarea expunerii pe pielea dvs.: conditiile de luminozitate si tonul pielii asemanatoare cu ale subiectului.
O alta metoda pentru expunere este sa folositi regula diafragmei. Daca este o zi cu cer senin fara nori si soare, expunerea corecta este 1/ISO la f=16. Daca este o zi cu cer acoperit cu o patura subtire de nori luminosi, expunerea corecta este 1/ISO la f=11.
Textura zapezii
Dupa setarea expunerii, un alt aspect important in cazul fotografiei de iarna il reprezinta textura zapezii. Daca afara este innorat, lumina va fi „plata” si fotografiile realizate nu vor evidentia textura zapezii. Pentru a obtine o textura si o suprafata interesanta este nevoie de o iluminare laterala, atat natural, cat si artificial. Aveti grija insa la setarea balansului de alb in cazul unei iluminari artificiale. In cazul luminii naturale, conform regulii “orelor de aur”, de obicei, cele mai bune momente ale zilei pentru fotografie sunt dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu. Insa, in timpul iernii, soarele este mult mai jos pe cer, astfel incat pe toata durata zilei vom avea acea lumina blanda, care este favorabila fotogafiei (in special in zonele montane). Totusi, rasaritul si apusul vor fi cele mai spectaculoase momente ale zilei, zapada amplificand cromatica calda a acestora.
Nu supuneti camera foto la variatii de temperatura
Conditiile optime de operare ale aparatului DSLR, specificate de producator, sunt cuprinse intre 0 şi 40°C, insa, asta nu inseamna ca nu putem fotografia un peisaj de iarna daca temperatura este mai mică de 0°C (chiar si la -25°C, insa nu pentru o perioada indelungata). Cat timp faceti acest lucru, tineti camera afara si nu o incalziti intre fotografii (de exemplu, sa o tineti sub haina), deoarece racirea si incalzirea aparatului foto duce la aparitia condensului. Pe corpul camerei si pe obiectiv (uneori atat in interior, cat si in exterior) se formeaza picaturi de apa si pot fi periculoase pentru echipamentul foto.
Daca a cazut zapada pe aparatul foto, NU o indeparta sufland, deoarece aceasta se poate topi, va uda aparatul si poate ingheta! Pentru indepartarea fulgilor de zapada puteti folosi o periuta, iar pentru a evita depunerea acestora pe aparat sau pe obiectiv puteti pune camera intr-o punga transparenta (apoi faceti decupari in dreptul obiectivului si al vizorului).
In timp ce fotografiati, NU respirati direct spre aparatul foto (ecran, vizor, obiectiv), deoarece la temperaturi de -15°C expiratia se va transforma intr-un strat subtire de gheata, care nu va fi usor de inlaturat.
Aparatul foto NU trebuie supus la variatii mari de temperatura. Asadar, la iesirea dintr-un spatiu incalzit (cabana, masina, etc.) tineti aparatul foto ingeanta sau rucsac pentru cateva minute, pana se echilibreaza temperatura. Acest lucru este valabil si la intrarea intr-un spatiu incalzit. La caldura, pe suprafata aparatului foto care este rece, se formeaza foarte repede condens. Din acest motiv, inainte de a intra in spatiul incalzit, puneti aparatul foto in geanta sau rucsac si NU umblati la el intre 30 minute si 2-3 ore (in functie de cat de frig a fost afara) pentru a aduce aparatul foto treptat la temperatura camerei.
La temperaturi de sub -25°C, timpiul de expunere NU trebuie sa fie mai scurt de 1/500 secunde pentru a nu afecta partile in miscare ale obturatorului.
Tineti bateriile la caldura
La temperaturile mai joase de 0°C bateriile si acumulatorii se descarca mult mai repede ca de obicei, motiv pentru care este recomadat sa pastrati rezervele (care sunt absolut necesare in cazul fotografiei de iarna si fotografiati mai mult timp) intr-un buzunar interior al hainei sau in alt loc calduros. Bateriile sau acumulatorii consumati trebuie tinuti tot la caldura, deoarece veti putea recupera o parte din capacitatea lor si va pot fi de folos. Pentru expuneri foarte lungi se folosesc substante chimice cu rol de incalzitor, aflate intr-un suport care se ataseaza aparatului foto, in jurul compartimentului in care se afla bateriile.
Trepiedul
Fiti atenti la trepied, deoarece pe zapada acesta trebuie fixat cu atentie pentru stabilitate maxima. Departati foarte putin picioarele acestuia, dupa care impingeti-l usor in zapada, pe verticala. Astfel, picioarele trepiedului se vor indeparta pe masura ce sunt impinse, iar stabilitatea acestuia va fi mai buna.
Daca faceti fotografii dimineata sau seara, cand lumina este slaba si sunt necesari timpi de expunere lungi, iar aparatul foto este pe trepied, il puteti proteja cu o bucata de material textil. Aceasta va face diferenta de cateva grade de temperatura, grade ce vor asigura o buna functionare a obturatorului si vor prelungi durata de viata a bateriilor.
Filtrele
Pentru fotografia de iarna cele mai utilizate sunt filtrele de protectie si cele UV. La altitudini mai mari de 1000 m folositi filtre UV deoarece reduc radioatia ultravioleta ce da o tenta albastruie imaginii. Mai puteti folosi filtrul skylight care, pe langa retinerea razelor ultraviolete, retine si o mica parte din radiatiile albastre. Un alt filtru folosit este cel de polarizare care va permite sa accentuati albastrul cerului (prin rotirea inelului filtrului, se va accentua albastrul cerului in fotografia color sau densitatea de gri in cea de alb-negru, norii izolatii detasandu-se mai bine de cer). Pentru fotografia alb negru, filtrele colorate (galben, portocaliu sau rosu) pot fi folosite pentru a creste dramatismul si contrastul dintre nori si cer.
Blitzul
Folosirea blitzului pe vreme rece poate provoca neplaceri deoarece acesta degaja caldura si poate avea de suferit cand temperatura scade mult sub 0°C. De aceea, este de preferat ca acesta sa fie cat mai putin folosit si chiar si atunci la intensitate mica. Pentru portrete pe fondul unui peisaj de iarna puteti folosi blende reflectorizante ca lumina de umplere.
Imbracamintea
A face fotografie iarna presupune ca atat echipamentul foto, cat si imbracamintea sa fie corespunzatoare temperaturilor scazute. Imbracati-va cu cat mai multe straturi subtiri, decat mai putine si mai groase, deoarece va confera lejeritate in miscari si asigura o izolare termica mai buna (mai multe straturi subtiri formeaza intre ele straturi multiple de aer care maresc izolarea termica a imbracamintei). Deoarece corpul pierde 50% din caldura in zona capului, purtati o caciula sau sapca dintr-un material care impiedica formarea transpiratiei, dar are o izolatie termica buna. Incaltamintea trebuie sa fie lejera si impermeabila, iar principiul multistrat se aplica si aici. Evitati manusile din bumbac (deoarece nu vor asigura o priza suficient de ferma si riscati sa scapati aparatul din mana) si pe cele din piele imblanite (deoarece ingreuneaza accesul la comenzile aparatului foto). Cele mai indicate manusi sunt cele speciale pentru fotografiat care au, pe partea interioara, peste materialul textil, mici buline de cauciuc si permit o priza mult mai buna a aparatului, cat si o manevrare usoara a comenzilor.
Asadar, acordati o mare atentie felului in care va imbracati, deoarece daca veti tremura de frig, probabil nu veti avea prea mult chef sa va concentrati pe fotografie si va va face sa renuntati la fotografiat.
Locatiile pentru fotografie
Cautati locatiile pentru fotografie din timp deoarece zapada face deplasarea in teren mult mai dificila. Cu cat e mai multa zapada cu atat vei pierde mai mult timp pentru deplasarea de la un obiectiv la altul. Pentru mers pe jos, timpul de parcurs al unei distante se dubleaza sau chiar se tripleaza.
Nu fotografiati singur
Nu parcurgeti niciodata traseele de munte singur, deoarece, pe timp de iarna, orice obstacol isi dubleaza dificultatea. Un coleg va poate ajuta sa inaintati mai usor, iar in caz de accident (chiar si unul banal), acesta este singurul care va poate ajuta.
Fotografia pe munte
Daca fotografiati pe munte, exista o lista cu lucrurile obligatorii pe care trebuie sa le iei cu tine, pe timp de iarna: trusa de prim ajutor, harti, busola, telefonul mobil, manusi si caciula de rezerva, haine de rezerva, snur de avalansa (daca te deplasezi in zona inalta), termosul cu ceai cald (pentru o tura de o zi), energizante, ochelari de soare.
Invatati sa recunoasteti semnele hipotermiei si cautati adapost daca va simtiti afectati. De asemenea este indicat sa anuntati pe cineva atunci cand plecati intr-o excursie foto, chiar daca credeti ca nu e cazul.
Sfaturi
Pregatiti-va echipamentul si accesorile necesare din timp si asigurati-va ca aveti totul la indemana in timpul excursiei fotografice. Este bine sa stiti unde se afla fiecare obiect de care veti avea nevoie si sa aveti acces usor la ele, pentru ca iarna miscarile sunt (in general) mai greoaie.
In cazul unui cer gri, plictisitor puteti folosi un filtru gradual pentru a-l colora.
Daca vreti sa faceti fotografii cand ninge, folositi o viteza mica de declansare pentru a prinde fulgii de zapada in miscare, ceea ce adauga un plus de interes fotografiei.
Cautati obiecte care pot adauga contrast si culoare pe care sa le includeti in compozitie. Astfel se poate crea un efect dramatic, iar culorile ajuta imaginea sa emane un anumit sentiment sau o stare.
In cazul fotografiei wildlife in conditii de zapada, cea mai buna modalitate de a reduce contrastul este sa folositi blitzul in modul fill-flash.
Fotografia de iarna este o adevarata provocare, chiar si pentru fotografii cu experienta. Nu va descurajati daca nu va iese cum ati vrea, exersati, invatati din greseli si veti obtine rezultate dorite.
Succes si spor la fotografiat!
(Sursa de inspiratie: Zona-foto.com)
Pingback: Fotografia iarna | Fotografia ca un hobby
Pingback: Fotografie iarna | Blitz!